De standaard werkmap veranderen

De standaard werkmap veranderen

De standaard werkmap veranderen ExcelXL.nl trainingen en workshops
Jan Bolhuis - ExcelXL.nl trainingen en workshops

Geschreven door:
, 13 december 2015

E-mail Jan Bolhuis Linkedin Facebook

Hoewel ik persoonlijk tevreden ben met de standaard werkmap van Excel, zijn er genoeg Excel gebruikers die dat niet zijn. Regelmatig komt de vraag dan ook terug of het mogelijk is om te beginnen met een andere (lees: aangepaste) werkmap dan de standaard werkmap wanneer Excel wordt opgestart.

Eén van mijn nieuwslezers kwam nu met de vraag of het mogelijk is om Excel op te starten met een pagina zonder de rasterlijnen omdat hij namelijk altijd in een werkmap zonder rasterlijnen wil werken. En omdat ik weet dat er bij veel meer mensen de behoefte bestaat om met een andere werkmap op te starten, leek mij dit een mooi moment om hierover een artikel te schrijven.

De huidige werkwijze van de inzender is dat hij iedere keer wanneer er een werkmap wordt geopend of een werkblad wordt toegevoegd, via het tabblad Beeld onder de groep Weergeven het vinkje uitzet bij rasterlijnen.

En ja, wanneer je dit iedere keer moet doen nadat je Excel hebt opgestart of een nieuw werkboek opent, dan is dat vervelend. Na dit artikel niet meer.

VBA (Macro)
De meest flexibele oplossing is een macro. Je kunt dan met een simpele knop switchen tussen wel of geen rasterlijnen. Dit laat ik voor nu achterwege en komt misschien nog wel een keer in een ander artikel aan bod.

Het stappenplan (de oplossing)
Hieronder vind je dan ook – zoals altijd – stap voor stap de handelingen die je moet doen. En ja, ik maak het je heel gemakkelijk. Niet voor niets is mijn slogan ‘Van Frustrerend Naar ExcelLerend’.

We beginnen met het opzoeken van de XLSTART folder. Want dat is namelijk de plek waar je straks je nieuwe startpagina (lees: werkmap) moet opslaan.

Waar staat de XLSTART folder?
De XLSTART folder is vaak lastig te vinden. Maar ook hier is weer een slimme oplossing voor. We gaan dan ook gebruik maken van de VB-editor van Excel.

Niet schrikken of stoppen met lezen wanneer je nog nooit hebt gehoord van VBA of wanneer je daar nog nooit mee hebt gewerkt. Want ik laat je weer stap voor stap zien hoe dit werkt. Wel op de snelste manier natuurlijk.

  1. Start Excel;
  2. Gebruik de sneltoets Alt + F11 om in de VB editor te komen (Alt en F11 tegelijk indrukken);
  3. Wanneer je in de VB editor bent, gebruik dan voor de zekerheid de sneltoets Ctrl + G (Ctrl en de letter g tegelijk indrukken) Dit activeert (opent) het venster (sherm) direct;
  4. Typ vervolgens de volgende regel in het venster direct: ?application.startuppath;
  5. Bevestig met Enter.

Nadat je een Enter hebt gegeven, zul je direct de plek zien waar je de XLSTART folder kunt vinden. Bij mij staat de XLSTART folder op de volgende plek:

C:UsersDesktop JanAppDataRoamingMicrosoftExcelXLSTART

De standaard werkmap veranderen ExcelXL.nl trainingen en workshops

Selecteer deze regel en kopieer het door middel van de sneltoets Ctrl + C of door gebruik te maken van de rechtermuisknop. Opschrijven mag natuurlijk ook maar zelf ga ik altijd voor de meest efficiënte weg.

Sluit nu de VB editor door op het kruisje rechtsboven te klikken zodat je weer in de werkmap van Excel komt.

Verwijder alle overbodige tabbladen
Omdat Excel bij het opstarten altijd drie werkbladen toont, is het noodzakelijk om twee van de drie te verwijderen zodat je slechts 1 werkblad overhoudt. Verwijderen van een werkblad gaat als volgt:

Klik met je rechtermuisknop op een werkblad en kies voor verwijderen.

De standaard werkmap veranderen ExcelXL.nl trainingen en workshops

De (vervolg)stappen

  1. Ga naar het tabblad Beeld;
  2. In de groep Weergeven zet je het vinkje uit bij Rasterlijnen;

De standaard werkmap veranderen ExcelXL.nl trainingen en workshops
3. Druk op de functietoets F12 (opslaan als…);

4. Kies bij Opslaan als: voor xlt (Excel 2003 of lager) of xltx (Excel 2007 of hoger);

De standaard werkmap veranderen ExcelXL.nl trainingen en workshops

5. Klik in de balk waar nu waarschijnlijk een andere folder (map / directory) wordt aangegeven en verwijder alles;

6. Gebruik nu de sneltoets Ctrl + V (je plakt nu de regel die je in de VB editor hebt gekopieerd);

7. Bevestig met Enter;

8. Geef het bestand de naam Map en sla het bestand op als een xlt (Excel 2003 of lager) of xltx (Excel 2007 of hoger);

De standaard werkmap veranderen ExcelXL.nl trainingen en workshops

9. Druk nogmaals op de functietoets F12;

10. Geef het bestand nu de naam Blad en sla ook dit bestand op als een xlt (Excel 2003 of lager) of xltx (Excel 2007 of hoger);

11. Sluit Excel af en start het opnieuw op.

Let op: werk je met de Engelse versie van Excel, dan is de bestandsnaam in stap 8 Book en in stap 10 Sheet.

Vanaf nu zal Excel iedere keer opstarten zonder rasterlijnen en wanneer je een blad in een werkmap wilt toevoegen, zal ook dit een blad zijn zonder rasterlijnen.

In dit artikel heb ik de nadruk gelegd op rasterlijnen maar je kunt natuurlijk je standaard werkmap op allerlei verschillende manieren inrichten en zo op deze manier je persoonlijke opstartscherm (werkmap) in Excel maken.

Gebruik je bijvoorbeeld een bepaald opstartscherm alleen in bijzondere situaties zoals bijvoorbeeld een standaard lay-out voor je vereniging of je hobby, doe het dan niet op deze manier maar sla het bestand op als een template. Daarover zal ik meer schrijven in een volgende artikel.

Wilt u nog meer blogberichten lezen? Ga dan naar de pagina Basiskennis.

  • De standaard werkmap veranderen ExcelXL.nl trainingen en workshops

Deze website werkt het beste als u de cookies voor social media en statistieken accepteert.