Waarom een training in Excel volgen?

Waarom een training in Excel volgen?

Waarom een training in Excel volgen? ExcelXL.nl trainingen en workshops
Jan Bolhuis - ExcelXL.nl trainingen en workshops

Geschreven door:
, 4 oktober 2022

E-mail Jan Bolhuis Linkedin Facebook

In 1995 kwam ik voor het eerst in aanraking met Excel en heb alles op mijn eigen manier moeten ontdekken. Zeg maar gerust het wiel iedere keer moeten uitvinden. Destijds dacht ik er niet bij na om hulp in te roepen van experts, het volgen van trainingen of het aanschaffen van boeken. Had ik dit wel gedaan dan was ik al veel verder geweest dan dat ik nu ben. Of had ik eerder het niveau bereikt wat ik nu heb. Laat jou dat niet overkomen.

Waarom een training in Excel volgen? ExcelXL.nl trainingen en workshops
Boeken
De laatste paar jaar heb ik (indirect) contact met verschillende “goeroes”, volg ik trainingen/seminars en staat mijn boekenkast vol met boeken over onder andere Excel.

En door de jaren heen heb ik geleerd het koren van het kaf te scheiden. Wat mij vooral opvalt, is dat heel veel trainingen en boeken zich richten op de theorie. Men legt een functie (vaak beknopt) uit en sluit het vervolgens af met één of twee voorbeelden waarvan je vaak niet weet hoe je die in de praktijk kunt toepassen.

Logisch ook dat er auteurs zijn die je proberen te overtuigen dat ze je met een boek van twee- of driehonderd pagina’s alles kunnen vertellen over Excel. Dus niet!

Moet je dan dat soort boeken niet aanschaffen? Ik denk juist van wel. Theorie is en blijft belangrijk en zowel de beginner als gevorderde zal altijd wel iets lezen en oppakken waarvan hij of zij nog niet op de hoogte was. Maar het kan ook zijn dat de wijze van uitleg door de auteur over iets wat jij allang wist (of dacht te weten), leidt tot andere inzichten.

Het moment is daar. Je hebt besloten een boek aan te schaffen en begint heel enthousiast aan hoofdstuk 1 om vervolgens snel door te gaan met hoofdstuk 2. De volgende dag pak je opnieuw heel enthousiast het boek en na het lezen van drie pagina’s, begint de verveling zo langzamerhand toe te slaan. Alleen maar theoretische uitleg met theoretische voorbeelden waarvan je niet weet hoe je ze in de praktijk moet toepassen. Met als gevolg dat het boek aan de kant wordt geschoven en je verder gaat op de manier zoals je bezig was. Trial and error. Niet doen!

Waarom een training in Excel volgen? ExcelXL.nl trainingen en workshops
Een cursus
De volgende stap in je Excelcarrière is een training. En zie daar de trainer die heel enthousiast begint met het uitleggen van de functies op een manier die je ook al in dat ene boek was tegengekomen. Tijd om de problemen uit jouw praktijk te behandelen is er niet want hij heeft maar één dag en moet ervoor waken dat hij in tijdnood komt.

Worden dan alle trainingen zo gegeven? Zeker weten van niet. Maar het is wel de kunst om de training/cursus te vinden die gegeven wordt door iemand met ervaring uit de praktijk. Die weet waar je het over hebt wanneer je jouw problemen ter sprake brengt. Iemand die heeft gestaan waar jij nu staat. Die met dezelfde frustraties heeft geworsteld zoals jij nu worstelt.

Waarom een training in Excel volgen? ExcelXL.nl trainingen en workshops
Kosten
Wat moet ik betalen voor zo’n training, is altijd de eerste vraag die ik krijg wanneer iemand (of een groep) een training willen volgen. Ik wil je voorstellen om mij eerst een paar andere vragen te stellen.

  • Wat kun jij mij bieden?
  • Wat is de inhoud van de training?
  • Hoe lang duurt de training?
  • Heb jij praktische ervaring? En zo ja, waaruit bestaat deze ervaring?
  • Ben je nog te bereiken na de training? En zo ja, wat moet ik mij daarbij voorstellen?

En verder elke kritische vraag die je maar kunt bedenken!

Bovenstaande vragen gelden natuurlijk in alle situaties wanneer je overweegt een training te volgen (ook niet-Excel :))

Pas daarna wordt het interessant om te kijken naar de prijs én of deze in verhouding staat met wat je wordt aangeboden. Ga ook vergelijken met andere aanbieders. Maar pas op. Vergelijk geen appels met peren maar appels met appels. Want wanneer jij een Excel training wilt volgen voor 100 euro per dag, weet ik zeker dat dit mogelijk is. Deze aanbieders zijn er genoeg. Maar de vraag is of je met hetgeen ze jou leren, ook uit de voeten kunt. Bieden ze jou daadwerkelijk toegevoegde waarde?

Mijn ervaring
Een aantal jaren geleden heb ik een Access training gevolgd van 10 lesuren. De kosten voor deze training waren ongeveer 150 euro. En eerlijk is eerlijk. Dat is bijna gratis. Mijn reiskosten waren hoger. Heel enthousiast ging ik naar m’n eerste les. Bij binnenkomst moest ik maar ergens gaan zitten en nadat iedereen er was bleek dat ik in een groep zat waar zowel Word, Excel, Windows en Access werd gegeven. De trainers (twee stuks) waren vrijwilligers die er wel iets van af wisten. Er werden – afhankelijk van de training die je volgde – boeken uitgedeeld en door middel van zelfstudie moest je deze doorwerken. Bij vragen was het je hand opsteken en hopen dat je niet al te lang moest wachten voor hulp of uitleg. Doorvragen was geen optie.

Heb ik hier wat van geleerd. Ja, absoluut! Maar niet van Access. Wel dat de uitspraak ‘goedkoop is duurkoop’ haar waarde weer had bewezen, maar vooral dat ik vanaf dat moment besloot om nooit meer alleen op de prijs af te gaan.

Nu volg ik trainingen of seminars op allerlei gebieden die gegeven worden door experts uit de praktijk, die persoonlijke aandacht geven en waar je op terug kunt vallen. Ook al is de training voorbij. En ja….. daar hangt vaak een prijskaartje aan.

Dit houdt natuurlijk niet in dat alleen de dure trainingen goed zijn. Wat ik je probeer te vertellen is dat je er rekening mee moet houden dat een gedegen Excel-training een investering met zich meebrengt. Laat dit dan wel een investering zijn die je op z’n minst dubbel en dwars weer terugverdient.

En hoe dat er in de praktijk uitziet, lees je in de samenvatting.

Samenvatting
Samenvattend kun je zeggen dat je ‘moet’ (blijven) investeren in kennis, moet weten met wie je in zee gaat en de waarde van de training niet (altijd) moet laten afhangen van het prijskaartje.

Immers één tip tijdens de training kan je in de toekomst honderden (zo niet duizenden) euro’s besparen!

Zo leidde een tip van mij aan een ZZP’er (administratiekantoor) tot een besparing van twee uur per week. Uitgaande van een uurtarief van 50 euro, is dit een extra omzet van meer dan 5.000 (VIJFDUIZEND) euro per jaar. Reken zelf maar uit wat de besparing is bij een hoger uurtarief (wat veel waarschijnlijker is).

Voor bedrijf X heb ik een proces dusdanig geautomatiseerd dat dit een besparing heeft opgeleverd van minimaal 1,5 uur per dag. Deze werknemers hebben op jaarbasis 400 uur extra die ze kunnen besteden aan andere klanten (= omzet). Stel dat het uurtarief weer 50 euro is, dan levert dit een extra omzet op van TWINTIGDUIZEND euro. Kassa!

Voor bedrijf Y heb ik een proces van 3 uur per maand teruggebracht naar 10 minuten per maand. Winst: ruim 30 uur per jaar (= omzet).

Doordat je geabonneerd bent op mijn nieuwsbrief, heb je al de eerste stappen gezet en aangegeven dat je wilt blijven leren.

Ik wens je heel veel succes met het zoeken naar de juiste training en trainer. Wil je meer weten over mijn manier van aanpak? Neem dan gerust contact met mij op via het contactformulier.

Wilt u nog meer blogberichten lezen? Ga dan naar de pagina Blog/kennisbank.

  • Waarom een training in Excel volgen? ExcelXL.nl trainingen en workshops
  • Waarom een training in Excel volgen? ExcelXL.nl trainingen en workshops
  • Waarom een training in Excel volgen? ExcelXL.nl trainingen en workshops
  • Waarom een training in Excel volgen? ExcelXL.nl trainingen en workshops
Formules in Excel van het Engels naar het Nederlands en andersom - ExcelXL.nl trainingen en workshops

Formules in Excel van het Engels naar het Nederlands en andersom

17 december 2022 - Online zijn er ontzettend veel instructievideo's te vinden op het gebied van Excel. De meeste - en over het algemeen ook de betere - zijn in het Engels. Met uitzondering van het Nederlandse YouTube... lees verder »

Excel en de invloed op je carrière - ExcelXL.nl trainingen en workshops

Excel en de invloed op je carrière

6 oktober 2022 - Natuurlijk weet ik wel dat wanneer je carrière of promotie wilt maken en het krijgen van een kans op een (betere) baan niet alleen afhangt van je digitale (Excel) vaardigheden. Daar is meer voor... lees verder »

Deze website werkt het beste als u de cookies voor social media en statistieken accepteert.