Functie TRANSPONEREN in Excel

In de vorige video liet ik je zien hoe je dit zonder een formule eenvoudig kunt realiseren, maar in deze video laat ik je de voordelen zien wanneer je gaat transponeren met behulp van een formule.

Voordat je de functie transponeren gaat toepassen, is het van belang dat je weet hoe groot het bereik is. Je kunt hier op een aantal manieren achter komen. De meest efficiënte manier is als volgt:

Selecteer gewoon het bereik wat je wilt transponeren.

Nu weet je nog steeds niet hoeveel rijen en kolommen deze tabel heeft. Het aantal rijen is in dit voorbeeld niet zo spannend, maar stel je eens voor dat je een tabel hebt met veel meer rijen.

Door slim gebruik te maken van het naamvak, kun je nu in principe heel eenvoudig aflezen uit hoeveel rijen en kolommen de tabel bestaat.

De truc hier is wel dat je de linkermuisknop niet loslaat nadat je de gehele tabel hebt geselecteerd. Laat je de muis los, dan zul je zien dat de geselecteerde cel in het naamvak wordt weergegeven.

Ik maak even opnieuw de selectie en houdt de linkermuisknop nu ingedrukt.

Kijk je nu in het naamvak, dan zie je de notatie 3R x 13K. Dat houdt in dat je tabel 3 rijen hoog is en 13 kolommen breed.

Nu je dit weet, is het eenvoudig om het bereik te selecteren waarin je gebruik gaat maken van de functie transponeren. Omdat je de huidige tabel wilt omzetten naar een klassieke tabel moet er dus een bereik geselecteerd worden van 13 rijen en 3 kolommen. Precies dus het omgekeerde van de huidige tabel.

In een willekeurige cel begin je met de selectie en je let weer op het naamvak en blijft selecteren totdat je 13 rijen en 3 kolommen hebt.

Type nu het is gelijk aan teken gevolgd door een haakje en de functie TRANSPONEREN. Geef vervolgens het bereik aan wat je wilt transponeren. In dit geval de horizontale tabel. En uiteraard nog even een haakje om de formule af te sluiten.

Omdat dit een functie is die over een bereik gaat, is het geen gewone functie maar een MATRIX functie. En een matrix functie bevestig je niet met Enter maar met Ctrl Shift Enter.

Het voordeel hiervan is dat wanneer je iets wijzigt in de originele tabel, de gegevens automatisch in de nieuwe tabel worden geüpdatet.

Ik bedank je weer voor het kijken en zie je graag weer terug op ExcelXL.nl waar ik nog veel meer tips en trucs met je wil delen.

Met een ExcelLerende groet,

Jan Bolhuis

Wilt u nog meer zien? Ga dan naar de pagina Instructievideo's.

Formules in Excel van het Engels naar het Nederlands en andersom - ExcelXL.nl trainingen en workshops

Formules in Excel van het Engels naar het Nederlands en andersom

17 december 2022 - Online zijn er ontzettend veel instructievideo's te vinden op het gebied van Excel. De meeste - en over het algemeen ook de betere - zijn in het Engels. Met uitzondering van het Nederlandse YouTube... lees verder »

Excel en de invloed op je carrière - ExcelXL.nl trainingen en workshops

Excel en de invloed op je carrière

6 oktober 2022 - Natuurlijk weet ik wel dat wanneer je carrière of promotie wilt maken en het krijgen van een kans op een (betere) baan niet alleen afhangt van je digitale (Excel) vaardigheden. Daar is meer voor... lees verder »

Deze website werkt het beste als u de cookies voor social media en statistieken accepteert.